niedziela, 22 stycznia 2012

Włoskie wspomnienie - foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorami i rozmarynem ;-)



Włoskie wspomnienie - foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorami i rozmarynem ;-)




Foccacie mogam podwójnie zakończyć pożarem. Po pierwsze ciasto było tak gęste, że mój robot jeszcze chwila, a by się zapalił z przepracowania.

Po drugie. Papier do pieczenia jednak się pali. Tak to jest, gdy chce się być ekologicznym i piecze się jednocześnie chleb i foccacie ;-) Papier, gdy dotyka do grzałki to się pali. No cóż na szczęście byłam czujna. Pożary powstrzymane. A foccacia nie ucierpiała.... a może dlatego była tak pyszna.
Przepis inspirowany KwestiaSmaku.com – poddałam go lekkiej modyfikacji.

  • §  300 g ziemniaków – mi wyszło 3 średniem,
  • §  500 g mąki – w przepisie jest biala, dałam oczywiście orkiszową (2000) - 300 g i pszenną biała - 200g,
  • §  ¼ opakowania świeżych drożdży – 25 g,
  • §  2 łyżki cukru,
  • §  oliwa ekstra vergine,
  • §  paczka oliwek nadziewanych papryką,
  • §  suszone pomidory,
  • §  świeży rozmaryn,
  • §  bazylia i oregano,
  • §  sól, pieprz, papryka.

Ziemniaki – ugotować w mundurkach, po ugotowaniu rozgnieść na puree.
Skruszyć drożdże, dodać 100 ml ciepłej wody (nie gotującej), cukier. Wymieszać i odstawić na 5 min. – najlepiej w ciepłe miejsce – np. kaloryfer.
Potem dodać do mikstury z drożdży: przesianą mąkę (ja tego nie robię = leń) – wymieszać. Dodać ostudzone puree i mieszać przez ok.  10 min Ciasto będzie jak gips ;-)
Mikser może mieć kłopot – próbować na własną odpowiedzialność. Dodac 70 ml ciepłej wody (nie gotującej), mieszać dalej. Rozpuścić sól w 4 łyżkach wody. Dodać i przez kolejne 10 minut wyrabiać ciasto. Na koniec wgnie w ciasto 3 łyżki oliwy.  Przykryć ściereczką, postawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym jak ciasto wyrośnie wlożyć do tortownicy, formy na tartę . Posypać ziołami, oliwkami i pomidorami suszonymi – torchę wciskając w wierzch ciasta. Piec 35 minut w nagrzanym piekarniku do 200stopni C. Po wyjęciu ostudzić i wcinać.

Efekt: genialne, rzeczywiście zgodnie z przepisem KwestiaSmaku ciasto z ziemniakami jest puszyste. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Mniami ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz