środa, 13 czerwca 2012

Domowe batoniki musli


SKLADNIKI:
450 g eko platkow owsianych,
Maly sloik konfitur z jagod domowej roboty albo niskoslodzonego dzemu jagodowego
500 g suszonych owocow (morele, sliwki, skorha z pomaranczy, rodzynki, ananas itp.)
100 g orzechow wloskich,
100 g migdalow,
Puszka mleka skondensowanego,
3 lyzki wiorkow kokosowych,
5 lyzek miodu.

I dla zdrowotnisci:
3 lyzki otrebow pszennych,
3 lyzki sienienia lnianego.

Mleko lekko podgrzac. Owoce sparzy w goracej wodzie, wylac ta wode i jesze raz zalac ( tak wyplukuje cukier i konserwanty - polecam suszone na sloncu owoce, sa dduzo smaczniejsze i zdrowsze). Migdaly sparzyc i obrac ze skorki. Wszystko owoce, migdaly, skorke z pomaranczy, orzechy posiekac na srednio duze kawalki. Odlozyc 1/4 migdalow i troche skorki z pomaranczy. Dodac reszte skladnikow i wymieszac. Blache wylozyc papierem do pieczenia a na nia wylozyc ciasto na wysokosc ok. 1,5 cm z wierzch posypac migdalami i skorua z pomaranczy.Wlozyc do rozgrzanego do 180 st piekarnika i piec to przez 30 min.

Po wyjeciu z piekarnika pociac na kawalki.

I obiecuje ze jak sprobujecie to o nich nie zapomnicie ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz