niedziela, 3 czerwca 2012

Razowy placek maślano - turskawkowy

Składniki :

  • 260 g mąki pszennej razowej/ orkiszowej - dałam pół na pół,
  • 2 małe eko jajka,
  • 100 g masła, 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru brązowego, 
  • 1 kg truskawek, 
  • płatki migdałów,
  • śmietanka 30%.

Truskawki - umyć, odszypułkować i podzielić na połówki.
Wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki brązowego cukru i lekko poddusić.
Dodać płatki migdałów, 4 łyżki cukru waniliowego.

Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia i masło - mieszamy aż powstaną małe grudki. Potem dodajemy jajko i mleko.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopnii, pieczemy ciacho przez 20 minut. Wyjmujemy i jak już wystygnie kroimy wzdłuż na pół, a w środek wsadzamy nadzienie truskawkowo-migdałowe. Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem i już pozostaje tylko cieszyć się smakiem ;-)

Ciacho na bazie przepisu z czerwcowej Kuchnii. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz