wtorek, 21 sierpnia 2012

Lemoniada na ochłodę

Lemoniada:
Można ją robić na wiele sposobów – bazą jest cytryna i limonka. Róbcie wszystko do smaku. Bo wszystko zależy od smaku owoców. Kupujcie cytrusy bez plam.
Dodatki które wzbogacają jej smak, to:
  • świeża mięta – należy ją dodawać na końcu,
  • mrożone owoce – np. maliny, wiśnie, brzoskwinie – zamiast kostek lodu można zamrozić owoce i je dorzucić, zarówno w plasterkach, całośći, jak i można w kostkach lodu,
  • syrop grenadine,
  • cukier – najlepiej trzcinowy,
  • ew. miód,
  •  pomarańcze,
  •  sok z białych kwiatów czarnego bzu.


Składniki:
szklanka cukru – do 2 szklanek jak ma być słodkie,
2 litry wody,
4 cytryny,
2 limonki,
szczypta soli,
dużo lodu.
2 garście świeżej mięty.

Cytryny i limonki sparzyć.
0,5 litra wody wlać do garnka, zagotować, dodać cukier aż się rozpuści, dodać sól, wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn, zetrzeć skórkę z 2 cytryn i jednej limonki. Dodać reszte wody, sok i dodać lodu. Dobrze wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz