sobota, 24 marca 2012

Krem z pieczonego eco buraka



Ostatnio Pan Tadek na targu miał "zaniedbane chemicznie" buraki. Nigdy nie robiłam barszczu...ale postanowiłam podjąć się wyzwania :)  Krem jest inspirowany przepisem na barszcz z książki "Apetyczna Panna Dahl"

Składniki:

  • pół kilograma eko buraka,
  • 4 dymki,
  • włoszczyzna,
  • cytryna,
  • śmietana - używam EkoŁukty.
  • koperek.





Buraki myjemy i pieczemy przez ok 2 godzin w temp. 180 st., studzimy.
Robimy warzywny bulion - obrać włoszczyznę - 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por i gotujemy. Dusimy cebulę z dymki i zalewamy bulionem.

Upieczone buraki obieramy, wrzucamy do bulionu, chwilkę gotujemy.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do reszty.
Wrzucamy do blendera i gotowe :) przed podaniem dodać śmietany i koperku.



Efekt: mniam mniam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz