Włoskie wspomnienie
- foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorami i rozmarynem ;-)
Foccacie mogam
podwójnie zakończyć pożarem. Po pierwsze ciasto było tak gęste, że mój robot
jeszcze chwila, a by się zapalił z przepracowania.
Po drugie. Papier do
pieczenia jednak się pali. Tak to jest, gdy chce się być ekologicznym i piecze
się jednocześnie chleb i foccacie ;-) Papier, gdy dotyka do grzałki to się
pali. No cóż na szczęście byłam czujna. Pożary powstrzymane. A foccacia nie
ucierpiała.... a może dlatego była tak pyszna.
Przepis inspirowany
KwestiaSmaku.com – poddałam go lekkiej modyfikacji.
- § 300 g ziemniaków – mi wyszło 3 średniem,
- § 500 g mąki – w przepisie jest biala, dałam oczywiście orkiszową (2000) - 300 g i pszenną biała - 200g,
- § ¼ opakowania świeżych drożdży – 25 g,
- § 2 łyżki cukru,
- § oliwa ekstra vergine,
- § paczka oliwek nadziewanych papryką,
- § suszone pomidory,
- § świeży rozmaryn,
- § bazylia i oregano,
- § sól, pieprz, papryka.
Ziemniaki – ugotować w mundurkach, po ugotowaniu
rozgnieść na puree.
Skruszyć drożdże, dodać 100 ml ciepłej wody (nie
gotującej), cukier. Wymieszać i odstawić na 5 min. – najlepiej w ciepłe miejsce
– np. kaloryfer.
Potem dodać do mikstury z drożdży: przesianą mąkę
(ja tego nie robię = leń) – wymieszać. Dodać ostudzone puree i mieszać przez
ok. 10 min Ciasto będzie jak gips
;-)
Mikser może mieć kłopot – próbować na własną
odpowiedzialność. Dodac 70 ml ciepłej wody (nie gotującej), mieszać dalej.
Rozpuścić sól w 4 łyżkach wody. Dodać i przez kolejne 10 minut wyrabiać ciasto.
Na koniec wgnie w ciasto 3 łyżki oliwy.
Przykryć ściereczką, postawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym jak
ciasto wyrośnie wlożyć do tortownicy, formy na tartę . Posypać ziołami,
oliwkami i pomidorami suszonymi – torchę wciskając w wierzch ciasta. Piec 35
minut w nagrzanym piekarniku do 200stopni C. Po wyjęciu ostudzić i wcinać.
Efekt: genialne, rzeczywiście zgodnie z przepisem
KwestiaSmaku ciasto z ziemniakami jest puszyste. Świetnie smakuje
z oliwą z oliwek. Mniami ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz