Dlaczego ją lubię robić? Bo nie trzeba zawijać kapusty, a są prawie tak dobre jak gołąbki mamy ;-)
Farsz:
- 4 papryki - wybierzcie ładne, bez plam, najlepiej czerwone,
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 10 pieczarek,
- duży koncentrat pomidorowy,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła: bazylia, oregano, suszona włoszczyzna, sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie i liście bobkowe.
Wystarczy umyć papryki, wyciąć gniazda.
Cebule i czosnek obrać, posiekać - poddusić na małej ilości oliwy. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pieczarki - umyć, obrać i posiekać.
Dorzucić mięso mielone z indyka, pomidory i pieczarki - dusić wszystko razem. Dodać 2 łyżki koncentratu i przyprawy (bazylia, oregano, suszona włoszczyzna, sól, pieprz, słodka papryka).
Dorzucić mięso mielone z indyka, pomidory i pieczarki - dusić wszystko razem. Dodać 2 łyżki koncentratu i przyprawy (bazylia, oregano, suszona włoszczyzna, sól, pieprz, słodka papryka).
Gdy już cały farsz się udusi - wypełnić papryki farszem.
Zalać filtrowaną wodą do której dodajemy resztę koncentratu, ziele angielskie oraz liście bobkowe. I wszystko w tym czerwonym klimacie gotujemy aż będzie zmięknie ;-)
Zalać filtrowaną wodą do której dodajemy resztę koncentratu, ziele angielskie oraz liście bobkowe. I wszystko w tym czerwonym klimacie gotujemy aż będzie zmięknie ;-)
Papryki też można zapiekać w piekarniku z ziemniakami, serem i sosem. Ale wtedy polecam przeciąć je na pół. Ale tak jest mniej zdrowo... ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz