Ostatnio Pan Tadek na targu miał "zaniedbane chemicznie" buraki. Nigdy nie robiłam barszczu...ale postanowiłam podjąć się wyzwania :) Krem jest inspirowany przepisem na barszcz z książki "Apetyczna Panna Dahl"
Składniki:
- pół kilograma eko buraka,
- 4 dymki,
- włoszczyzna,
- cytryna,
- śmietana - używam EkoŁukty.
- koperek.
Buraki myjemy i pieczemy przez ok 2 godzin w temp. 180 st., studzimy.
Robimy warzywny bulion - obrać włoszczyznę - 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por i gotujemy. Dusimy cebulę z dymki i zalewamy bulionem.
Upieczone buraki obieramy, wrzucamy do bulionu, chwilkę gotujemy.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do reszty.
Wrzucamy do blendera i gotowe :) przed podaniem dodać śmietany i koperku.
Efekt: mniam mniam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz