Lemoniada:
Można ją robić na wiele sposobów – bazą jest
cytryna i limonka. Róbcie wszystko do smaku. Bo wszystko zależy od smaku
owoców. Kupujcie cytrusy bez plam.
Dodatki które wzbogacają jej smak, to:
- świeża mięta – należy ją dodawać na końcu,
- mrożone owoce – np. maliny, wiśnie, brzoskwinie – zamiast kostek lodu można zamrozić owoce i je dorzucić, zarówno w plasterkach, całośći, jak i można w kostkach lodu,
- syrop grenadine,
- cukier – najlepiej trzcinowy,
- ew. miód,
- pomarańcze,
- sok z białych kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
szklanka cukru – do 2 szklanek jak ma być słodkie,
2 litry wody,
4 cytryny,
2 limonki,
szczypta soli,
dużo lodu.
2 garście świeżej mięty.
Cytryny i limonki sparzyć.
0,5 litra wody wlać do garnka, zagotować,
dodać cukier aż się rozpuści, dodać sól, wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn,
zetrzeć skórkę z 2 cytryn i jednej limonki. Dodać reszte wody, sok i dodać
lodu. Dobrze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz