- 260 g mąki pszennej razowej/ orkiszowej - dałam pół na pół,
- 2 małe eko jajka,
- 100 g masła,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 2/3 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru brązowego,
- 1 kg truskawek,
- płatki migdałów,
- śmietanka 30%.
Truskawki - umyć, odszypułkować i podzielić na połówki.
Wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki brązowego cukru i lekko poddusić.
Dodać płatki migdałów, 4 łyżki cukru waniliowego.
Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia i masło - mieszamy aż powstaną małe grudki. Potem dodajemy jajko i mleko.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopnii, pieczemy ciacho przez 20 minut. Wyjmujemy i jak już wystygnie kroimy wzdłuż na pół, a w środek wsadzamy nadzienie truskawkowo-migdałowe. Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem i już pozostaje tylko cieszyć się smakiem ;-)
Ciacho na bazie przepisu z czerwcowej Kuchnii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz