Organic Szarlo-rabarbatka z sosem waniliowym z białej czekolady.
- 1 kg jabłka tzw. zaniedbane chemicznie, kwaśne, mam je z targu od ulubionego Pana Tadeusza. Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pociąć na kawałki. ok 3 cm, wrzucić do garnka i dusić aż zmiękkną, dodać cynamon, świeżo startą skórkę z cytryny i na końcu galaretkę cytrynową. Wymieszać aż się galaretka rozpuści. Polecam wekowanie jabłek na szarlotkę. Mam zapas w spiżarni. Są niezastąpione poza sezonem.
- 0,5 kg rabarbaru – ja miałam mrożony, obrałam go, umyłam i zblaszowałam, zamroziłam. Czekał na tą szarlotkę. Rabarbar rozmrażam i duszę na małym ogniu. Ten by bardzo kwaśny, dla mnie smakował malinowo więc, żeby wzmocnić jego smak dodałam sok z malin domowej roboty i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej (eko),
- 200 g mąki pszennej razowej (2000, eko),
- 75 g curku brązowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko, 1 żółtko (z chowu ekologicznego),
- 300 g masła (dodałam Lurpak)
- 1 łyżeczka prawdziwego cukru wanilowego (do dostania np. w Mark&Spencer).
Organiczna kruszonka:
- 40 g płatków owsianych,
- 10 g ziaren sezamu,
- 40 g płatków migdałowych,
- 15 g pestek słonecznika,
- 15 g pestek z dyni,
- 70 g. mąki pszennej razowej, eko / 2000,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 35 g. brązowego cukru,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 50 g cukru waniliowego.
Masło rozpuścić, ostudzić dodać do wszystkich składników i wymieszać. Na 10 minut włożyć do lodówki.
Ciasto:
Mąkę wsypać do większej miski, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło, rozcierać masło palcami.
Potem dodać jajko i żołtko, rozcierać dalej aż ciasto się połączy w kulę.
Ciasto na pół godziny włożyć do lodówki.
Połowę wyjąć po godzinie połowę ciasta. Wyłożyć pergaminem tortownice, ciasto rozwałkować i wyłożyć na spodzie blachy. Do nagrzanego piekarnika (180) włożyć blachę i piec przez 30 minut. Potem wyjąć na chwilę blachę, Wyłożyć jabka na spód ciasta, a na jabka rabarbar, potem rozwałkowaną drugą połowę ciasta położyć na wierzch i piec przez kolejne 45 minut.
Po 45 minutach ciasto wyjąć na chwilę ponownie i posypać kruszonką.
Sos waniliowy z białej czekolady: do dondla wrzuciłam łyżeczkę masła, połamaną tabliczkę białej czekolady, trochę śmietanki (ok 100 ml), laska wanilli, wszystko rozpuściłam i wymieszałam.
EFEKT: jest przepyszna!!!! idealny pomysł ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz